Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2012 11:11 - СВЕТИ ВРАЧ
Автор: dimitartonin Категория: Други   
Прочетен: 6106 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2012 12:33


 

СВЕТИ ВРАЧ

 

image

 

ПРАЗНИК НА ИЗЦЕЛЕНИЕТО


Това отворено събитие
се организира в подкрепа на идеята
Мисия България 2012

Нека заедно възродим
един от най-древните, светли
  и малко позабравени
български празници!

 

Събитието се организира от

ШАМБАЛА Езотеричен Център
Светлинна Школа ВИВАМУС
СВОЙ ИЗБОР
АЛХАМБРА

 

Дата: 30 юни и 1 юли 2012

 

Начало - 30 юни (събота) от 11.00.
Край - 1 юли (неделя) - 18.00
Място: с. Плана, поляната ИНТИ РАЙМИ:

Транспортът дотам е личен!

До поляната се стига, като след Железница на ханче Брезите се отклоните наляво към с. Плана.
Малко преди левия завой на Кантон Плана вдясно се отклонява черен път, който се спуска надолу към рекичката, преминава през нея, изкачва се десетина метра до равно и след това по същкия черен път след около 200-300 метра стигате до лагера.
Разклон:
http://wikimapia.org/#lat=42.4796381&lon=23.3982772&z=17&l=11&m=b
Лагер:
http://wikimapia.org/#lat=42.4760931&lon=23.401807&z=18&l=11&m=b


СВЕТИ ВРАЧ е древен български празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари; чакръкчии; в някои краища – и ден на магьосниците (т.е. жреците, шаманите и вещиците).

На този ден се разпределят билките, събрани на Еньовден.

Болестта е пробив в хармонията и реда, временен превес на хаоса над космоса. За възстановяване на първичния ред, т.е. за изгонването на болестта обратно в неусвоеното пространство, в древните традиции е бил необходим посредник – човек, който има връзка с отвъдното и стои на границата между световете. Такива са били нашите древни врачове, баячки, билкари, много малко от които оцеляват до днес (като народния лечител Петър Димков). В християнската традиция Свети Врач се свързва с лечителите-безсребърници Козма и Дамян.

 

В памет на всички тези знайни и незнайни Лечители и Пазители на Хармонията

споделяме с Вас и нашия ПРАЗНИК НА ИЗЦЕЛЕНИЕТО!


ПРОГРАМА ЗА СЪБОТА и НЕДЕЛЯ

 

Два пълни дни с:
Преходи на Места на Силата
Лечебни Медитации и Активации
Нощна Огнена Церемония с мантри и киртани
Посрещане на Слънцето на 1 юли сутринта
Групова Медитация на 1 юли за СВЕТИ ВРАЧ

 

Кои сме ние, които организираме това събитие?
      

image
Силвия Великова



image
Вера Милушева

 

 

image
Петя Иванова


 

image

Димитър Тонин (Мичо, Crazy Wolf)


image
Мартина Генкова

 

 

image
Мая Митрева

 

 


image
Кирил Цветков

 

 

Храната си осигурявате сами!

 

Събитието е БЕЗПЛАТНО!


 

 

КАКВО ВИ Е НЕОБХОДИМО ЗА ПРЕЗ ДЕНЯ:

Удобно облекло; Шалте (или друга подходяща постелка); Прибори и съдове за храната.

 Препоръчваме нощуването на ПАЛАТКИ, които вие трябва да си осигурите,
заедно съответно със спални чували, одеяла и каквото още ви е нужно!

За контакти и информация - страницата на събитието във Facebook:
https://www.facebook.com/events/395082960527915/

 
*  *  *

СВЕТИ ВРАЧ
Древната езическа и християнска традиция
 

Именници: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa

 

Народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари; правячи (чакръкчии); в някои краища е ден и на магьосниците. Свързан е с вярата в светите лечители Козма и Дамян. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве. Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Често се правят курбани.

На този ден народните лечители разпределят билките, набрани на  Еньовден. В някои райони ходят на гости  при баячи и лечители, носят им подаръци - кокошка, баница, питка, вино и зелени паници.

Езическият празник на баячките с течение на годините успешно се е адаптирал към деня на християнските светци-лечители Козма и Дамян и остава с постоянно фиксирана дата в календара.

В основата на ритуалите е одухотвореното схващане за болестта. Поради своята вредоносна същност тя често е олицетворявана като грозна, дрипава и зловеща жена, която обикаля нощем и тропа по портите на хората. Отворят ли й, те тутакси заболяват. Всички елементи в тази представа са в парадигматична връзка: грозота-старост-нощ-женско начало. Те маркират принадлежност към злото и смъртта (хаоса). Болестта идва от далечни краища (отвъд гори и планини) - от чуждото, неусвоено пространство, мястото, от което пристигат само злини.

И така, болестта, злото извършват пробив в окултурената зона и нарушават хармонията и реда, хаосът заплашва да надделее над космоса. За възстановяване на първичния ред, т.е. за изгонването на болестта обратно в неусвоеното пространство, е необходим медиатор, човек, който има връзка с отвъдното и стои на границата между световете.

Този медиатор, притежаващ свръхсила, е баячката, знаеща тайните и на  билките. В нейна чест (и за спечелване на закрилата и благоволението й) са жертвоприношенията на животни (птици), както и ритуалното даряване (цветът на паниците - зеленият, е символ на жизнеността, свежестта, природата; т.е. на онази сила, която е призвана да победи мрака, студа, смъртта).

Християнският култ към двамата братя лечители е особено разпространен в Източната Римска империя (III в.). Най-ранните изображения върху икони у нас датират от XII в. Своята популярност братята дължат  на умението да лекуват. Тяхното житие е изпълнено с много чудотворства, свързани с изцелението на глухота, слепота, гноящи рани и др.

Поради това е и широко разпространено названието към тях като св. Врачове или Врачи, както и св. безсребренници Козма и Дамян ­ тъй като не вземали никакво възнаграждение.

Двамата братя живели в околностите на Рим през ІІІ век. От младини били възпитани в християнско благочестие. Изучили лекарското изкуство, за да помагат на ближните. Бог им дарил и чудотворна сила да лекуват всякакви болести. Лекували, подпомагали бедни и страдащи, хранели гладни, обличали сиромаси и поучавали всички в Христовото учение. Много езичници поели по пътя на спасението.

Някои езичници обаче донесли на властта в Рим, че Козма и Дамян са християни. По молба на съселяните им, след като дълго отказвали, се скрили в пещера. Пристигналите царски войници като не ги открили, взели със себе си някои други хора от селото, вероятно да ги подложат на изпитания и да узнаят къде е убежището на двамата братя. Козма и Дамян като узнали това, излезли от пещерата, настигнали войниците и им казали: “Оставете невинните. Ние сме лицата, които търсите.” На следния ден двамата братя били изведени на съд. Поискали от тях да принесат жертва на езическите богове. Заплашили ги с мъчения. Но в същия миг царят се поболял - главата му се извърнала назад. С молитвите на двамата целители той оздравял и за благодарност ги освободил. 

Като узнали това, жителите на околните селища излезли да  ги посрещнат. Козма и Дамян пак продължили да обхождат села и градове, за да лекуват и изповядват християнската вяра. Но в ония предели имало един лекар. Някога той бил учител на братята. Той завидял на техните успехи и замислил да им напакости. Поканил двамата братя да събират лековити билки, извел ги в планината и ги убил с камъни. Това станало през 284 година.

 




Гласувай:
1



Следващ постинг

1. анонимен - Врачове
17.06.2012 21:42
Има манастир над с. Куклен св св Кузма и Дамян. Някой ден е хубаво да се съберем там. Има спално помещение и всичко е ремонтирано скоро. Това се намира над Пловдив. Пътят до там е добър.
цитирай
2. анонимен - Pozdravi na washata ozarena grupa
26.06.2012 16:35
Izbrali ste si wazmogno nai-pravilnoto miasto za provegdane na sreshtata. Namira se na edna ot nai-silnite duhowni linii, minawashti prez Balgaria i planinata Plana. Podrobnosti moga da wi spodelia po e-mail ili w li4en razgowor. Pro4etah postingite wi i mnogo mi dopadat, iska mi se da osashtestwim kontakt po e-mail. Ako imate gelanie pusnete mi edno e-mailche na peter_djam@yahoo.de. Mnogo iskam da doida na sabiraneto, no w momenta ne sam w Bulgaria. Shte kaga obache na priateli za washata pokana i te mogat da posetiat miastoto. Towa sa naistina tri mnogo silni dni-zapo4waiki ot Petrowden(petak) na 29.06 i zawarshwaiki w nedelia na Sv. Wrach.
Pogelawam wi edno nezabrawimo pregiwiawane w planinata
Pozdrawi
Peter Djambazov
P.S. Mnogo mi dopadna komentara wi za Chepan planina i swetilishteto na Sebazii.Tam e sashto edno izklu4itelno swiato i kosmi4esko miasto. Wsashnost taka wi namerih i bloga. Moge da pogoworim i po tazi teme.Neka lubowta i muzikata sa winagi s was i wasuite priateli.
цитирай
3. dimitartonin - Благодаря!
28.06.2012 15:05
Благодаря ви за отзивите!
Не съм ходил в Кукленския манастир, но познавам другия интересен "Козма и Дамян" - Гигинския (Черногорски) сравнително близо до Брезник. Струва си също да бъде посетен.
Относно Местата на Силата в Плана, неслучайно обхождаме тази планина вече повече от 15 години и провеждаме от 2005 г. ежегодни фестивали и практики там:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dimitartonin
Категория: Други
Прочетен: 60171
Постинги: 6
Коментари: 7
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930